کمر درد یکی از شایع ترین دلایل غیبت در محل کار و مراجعه به دکتر دیسک کمر می باشد. با وجود این که کمر درد می تواند دردناک و ناراحت کننده باشد، معمولا عارضه ی جدی به شمار نمی آید.با این که کمر درد می تواند افراد در هر رده ی سنی را تحت تاثیر قرار دهد، به طور قابل توجهی در میان بزرگسالان بین ۳۵ تا ۵۵ سال سن، شایع است.
کمردرد و علل آن
بیماری های ستون فقرات
- آرتروز ستون فقرات که اغلب در افراد سالمند دیده می شود و منجر به درد ، خشکی و کاهش انعطاف پذیری و کاهش دامنه حرکتی کمر می شود.
- تنگی کانالی نخاعی که بصورت مادرزادی یا اکتسابی ممکن است رخ دهد و سبب وارد شدن فشار به اعصاب نخاعی شده و عوارضی همچون کمردرد را ایجاد می کند.
- فتق دیسک کمر از آسیب های جدی است که بدلیل بیرون زدگی ماده داخل دیسک رخ داده و ممکن است عوارض زیادی را برای بیمار مبتلا به همراه د اشته باشد، به همین دلیل ضروری است که درمان آن با روش های مناسب از جمله فیزیوتراپی بدقت دنبال شود.
- درد سیاتیک نیز که به دلیل آسیب و تحت فشار قرار گرفتن عصب سیاتیک رخ می دهد می تواند منجر به کمردرد شود.
- آسیب دیسک بین مهره ای شامل پارگی دیسک، پیری دیسک و …
- لغزش مهره ها یا اسپوندیلولیستزی
- اسکولیوز
- تومورهای نخاعی
- شکستگی ستون فقرات
- سرطان ستون فقرات
- شکستگی مهره ها
- بیماری های روماتیسمی مانند اسپوندیلیت آنکیلوزان
- ﻋﻔﻮﻧﺖ ﺳﺘﻮﻥ ﻓﻘﺮﺍﺕ
کمردرد و سایر دلایل
- بلند کردن و حمل اجسام سنگین و وضعیت نامناسب ستون فقرات هنگام بلند کردن اجسام
- وارد شدن فشار بیش از حد به ستون فقرات در طی فعالیت های ورزشی و شغلی سنگین
- انجام تمرینات ورزشی بدون آمادگی قبلی و گرم کردن بدن
- آسیب مستقیم به ستون فقرات در اثر حوادثی همچون تصادفات رانندگی یا سقوط از ارتفاع
- وضعیت بد هنگام خوابیدن مانند خوابیدن روی شکم
- ﺑﺎﺭﺩﺍﺭﯼ ﺗﻐﯿﯿﺮ ﺍﻧﺤﻨﺎﯼ ﮐﻤﺮ ﻭ ﻣﻮﻗﻌﯿﺖ جنین ﺩﺭ ﺩﺍﺧﻞ ﺷﮑﻢ سبب بروز کمردرد میشود.
- ضعف عضلات کمر
- کمردرد عصبی و کمر درد ناشی از عصبی شدن و استرس دردهایی است که ما در رادیولوژی و ام آر آی هیچ یافته از کمردرد پیدا نمیکنیم این نوع از کمردردها اصلاً به پاها تیر می کشند و فقط درد در ناحیه کمر وجود دارند.
- اغلب بیدار شدن با کمردرد میتواند نشاندهنده وجود مشکلی در وضعیت خواب شخص، نوع بالش و تشک باشد. با این وجود، کمردرد صبحگاهی میتواند نشانه بیماری نیز باشد.
- اضافه وزن بیش از حد
- پوکی استخوان
- عادات نادرست حرکتی هنگام نشستن و راه رفتن
- خم کردن و چرخش ناگهانی ستون فقرات
درمان کمردرد، راه ها و روش ها
در بیشتر موارد کمر درد، انجام فیزیوتراپی می تواند تاثیر خوبی داشته و درد را نیز کاهش دهد. کلید این کار، تشخیص و درمان به موقع است چرا که آسیب می تواند با گذشت زمان بدتر شود. مدیریت درد همیشه اولین قدم برای خلاصی از التهاب و درد بوده تا بتوان به راحتی، به مشکل اصلی رسیدگی کرد.
برنامه ی درمانی شما هر چه که باشد، اهداف فیزیوتراپیست شما موارد زیر خواهند بود :
- از بین بردن کمر درد
- باز گردانی دامنه ی حرکتی و قدرت طبیعی فرد
- باز گردانی عملکرد کامل
فیزیوتراپی
افرادی که از درد کمر رنج می برند، قبل از در نظر گرفتن روش های تهاجمی از جمله جراحی کمر، به مدت چهار هفته به عنوان درمان کنسرواتیو و غیر تهاجمی، تحت درمان فیزیوتراپی ورزشی قرار می گیرند. از اهداف فیزیوتراپی می تواند به کاهش علت درد کمر ، باز گرداندن عملکرد و همچنین آموزش دادن بیمار برای پیشگیری از مشکلات کمر در آینده اشاره کرد.
انواع رایج فیزیوتراپی کمردرد
فیزیوتراپی انفعالی
فیزیوتراپیست ممکن است برای کاهش درد بیشتر بر روی فیزیو تراپی انفعالی تمرکز کند. این روش های درمانی، انفعالی محسوب می شوند چرا که بر روی بیمار انجام می شوند.
گرما و سرما
به راحتی در دسترس بوده و جزو رایج ترین روش های انفعالی برای درمان کمر درد شدید می باشند. هر کدام از این روش ها، به کاهش اسپاسم های عضلانی و التهاب کمک می کنند. برخی از بیماران به وسیله ی گرما درمانی مانند استفاده از کیسه ی آب گرم نتیجه ی بهتری گرفته و برخی دیگر به وسیله ی سرما درمانی مانند ماساژ با یخ. همچنین ممکن است از این دو روش به صورت ترکیبی استفاده شود. گرما و سرما معمولا هر دو ساعت به مدت ۱۰ تا ۲۰ دقیقه اعمال شده و در اوایل دوره درمان اثرات بهتری دارند (چند روز اول ایجاد درد).
الکتروتراپی (TENS)
دستگاه تحریک الکتریکی اعصاب از روی پوست (TENS)، از سیگنال های الکتریکی برای تعدیل کردن کمر درد به وسیله ی ایجاد تداخل در سیگنال های درد فرستاده شده به مغز استفاده می کند. معمولا قبل از انجام درمان به وسیله ی این روش، یک دوره ی امتحان و ارزیابی انجام می شود و اگر فرد در این دوره احساس بهبودی و خلاصی از درد داشت، می توان برای خلاصی از کمر درد به صورت بلند مدت، از یک دستگاه TENS خانگی بهره گرفت.
استفاده از فراصوت
این روش نوعی گرم کردن عمیق است که در طی آن، امواج صوتی به درون پوست و بافت های نرم نفوذ کرده و آن ها را گرم می کنند. فراصوت مخصوصا برای از بین بردن درد های حاد و همچنین تسریع بهبودی بافت ها کاربرد دارد.
طب سوزنی
یک نوع روش درمان باستانی در چین که در طی آن، سوزن های نوک تیزی را در مناطق مختلفی از بدن فرو می کنند. نشان داده شده است که این عمل می تواند در کاهش کمر درد موثر باشد. فیزیو تراپیست ها توصیه می کنند که یک دوره ی درمانی طب سوزنی باید حداکثر ۱۰ جلسه بوده و در یک دوره ی زمانی حداکثر ۱۲ هفته ای صورت بگیرد.
درمان دستی
در این روش، مفاصل را در خارج از محدوده ی حرکتی حال حاضر خود ولی در دامنه ی حرکتی طبیعی آن ها حرکت می دهند. در این روش حرکت های موضعی با سرعت بالا و کنترل شده انجام می شوند که ممکن است باعث شنیده شدن یک صدای کلیک و احساس بیرون زدن یک شی شده که معمولا بدون درد می باشد. درمان دستی را می توان بر روی بیشتر مفاصل بدن انجام داد.
فیزیوتراپی فعال
در بخش فعال فیزیوتراپی، فیزیوتراپیست شما تعداد زیادی از تمرینات را به شما آموزش می دهد که این تمرینات می توانند انعطاف پذیری، قدرت، ثبات مرکزی و دامنه ی حرکتی (توانایی در حرکت دادن آسان مفاصل) شما را بهبود بخشند. برنامه ی فیزیوتراپی شما، با در نظر گرفتن وضعیت سلامتی و سابقه ی شما، مخصوص خود شما طراحی می شود. بنابراین، تمرینات شما ممکن است برای فرد دیگری که دچار کمر درد است مناسب نباشند، چرا که حتی ممکن است دلیل ایجاد کمر درد در دو نفر متفاوت باشد.
آدرس و تلفن تماس:02156696094-09352202124
تهران.اسلامشهر.خیابان زرافشان.کوچه اول(احمدپورحسین)پلاک15.کاردرمانی اسلامشهر.گفتاردرمانی اسلامشهر.کلینیک توانبخشی یارا اسلامشهر.