کاشت حلزون گوش چیست؟
کاشت حلزون گوش( به انگلیسی Cochlear Implant) یک وسیله الکترونیکی کوچک است که باعث تحریک الکتریکی عصب حلزونی (عصب مغزی مرتبط با حس شنوایی) می شود. دستگاه کاشت دارای قطعات خارجی و داخلی است. قسمت خارجی پشت گوش قرار می گیرد و صداها را به کمک میکروفون بلند می کند. سپس صدا را پردازش کرده و به قسمت داخلی دستگاه منتقل میکند.
قسمت داخلی که طی جراحی سرپایی زیر پوست پشت گوش قرار می گیرد. شامل یک سیم نازک و الکترودهای کوچکی است که به حلزون گوش (بخشی از گوش داخلی در جمجمه سر) منتهی می شود. این سیم سیگنال هایی را به عصب شنوایی می فرستد که اطلاعات صوتی را به مغز می رساند تا احساس شنوایی در نهایت ایجاد شود.
توانایی شنیدن ودرک گفتار
اگرچه شنوایی طبیعی به طور کامل با کاشت حلزون بازیابی نمیشود، اما با درمان و تمرین مناسب، تجربه شنوایی به میزان قابل توجهی بهبود می یابد و در نهایت این امر می تواند به معنای افزایش آگاهی از اصوات موجود در محیط و همچنین برقراری ارتباط بهتر از طریق لب خوانی راحت تر و گوش دادن به صحبت های دیگران باشد. این روش درمانی ممکن است به شخصی که دچار کم شنوایی است کمک کند تا توانایی شنیدن و درک گفتار او بهبود یابد. کاشت حلزون با سمعک متفاوت است. سمعک صداها را بلندتر می کند اما ممکن است درک گفتار را به میزان قابل توجهی بهبود ندهد.
هنگامی که فردی برای درک گفتار، حتی با استفاده از سمعک های مناسب مشکل دارد، باید کاشت حلزون گوش به عنوان یکی از گزینه های درمانی در نظر گرفته شود. هنگامی که دستگاه به طور مناسب تنظیم شود و گیرنده متعهد به درمان های توانبخشی ارائه شده به وی باشد، این کار می تواند شنوایی را در بزرگسالان بهبود دهد. این عمل در نوزادان و کودکان نوپا ممکن است به آنها در گوش دادن و یادگیری توانایی صحبت کردن کمک کند.
دستگاه کاشت حلزون شامل چه اجزایی است؟
- یک میکروفون ، که صدا را از محیط می گیرد.
- یک پردازشگر گفتار که صداهای انتخاب شده توسط میکروفن را انتخاب و مرتب می کند.
- فرستنده و گیرنده / محرک که سیگنالهایی را از پردازشگر گفتار دریافت کرده و آنها را به پیام های الکتریکی تبدیل می کند.
- یک آرایه از الکترودها که گروهی از الکترودها محسوب می شوند و پیام های الکتریکی را از محرک جمع می کنند و آنها را به مناطق مختلف عصب شنوایی می فرستند.
کاشت حلزون، شنوایی را به طور کامل بازیابی نمی کند. در عوض، می تواند به شخص ناشنوا نمایشی مفید از اصوات موجود در محیط را ارائه دهد و به او در درک گفتار کمک کند.
کاشت حلزون از چه زمانی مورد استفاده قرار گرفته است؟
کودکان و بزرگسالانی که ناشنوا یا کم شنوا هستند می توانند به منظوربهبودشنوایی مورد جراجی قرار گیرند. از دسامبر سال 2019، تقریباً 736،900 دستگاه ثبت شده در سراسر جهان کاشته شده است.
FDA اولین بار این روش درمانی را در اواسط دهه 1980 برای درمان کاهش شنوایی در بزرگسالان تأیید کرد. از سال 2000 ، این عمل برای استفاده در کودکان واجد شرایط از 12 ماهگی مورد تایید FDA است. برای کودکان خردسال که ناشنوا هستند یا شنوایی کمی دارند، استفاده از کاشت در سنین پایین آنها را در طی یک دوره حیاتی برای ایجاد مهارتهای گفتاری و زبانی در معرض صداها قرار می دهد.
مهارت زبانی دراین کودکان
تحقیقات نشان داده است که وقتی این کودکان کاشت حلزون گوش و به دنبال آن درمان فشرده قبل از 18 ماهگی دریافت می کنند، بهتر از همسالان خود که در بزرگسالی کاشت انجام میدهند، می توانند صدا و موسیقی را بشنوند، درک کنند و صحبت کنند. مطالعات همچنین نشان داده است كه كودكان واجد شرایطی كه قبل از 18 ماهگی این کار را انجام میدهند، مهارتهای زبانی خود را با سرعت قابل مقایسه با كودكان با شنوایی طبیعی بهبود می دهند و بسیاری از آن ها در كلاسهای درس موفق می شوند.
کاشت حلزون شنوایی از سال ۱۳۷۱ شمسی در ایران آغاز شد و از آن زمان تا پایان سال ۱۳۹8، تعداد 11760 عمل کاشت در مراکز سراسر کشور انجام شده است. درحال حاضر سالیانه حدود 1500 تا 2000 کاشت در ایران انجام می شود.
عمل کاشت حلزون گوش در تهران در حال حاضر در 13 مرکز منتخب دانشگاهی انجام می شود:
- بیمارستان حضرت رسول اکرم (ص) تهران
- بیمارستان امیر اعلم تهران
- بیمارستان لقمان حکیم تهران
- بیمارستان حضرت بقیه الله الاعظم (عج) تهران
- بیمارستان حضرت قائم (عج) مشهد
- بیمارستان خلیلی شیراز
- بیمارستان حضرت فاطمه زهرا (س) اصفهان
- بیمارستان حضرت امام رضا (ع) تبریز
- بیمارستان حضرت امام خمینی (ره) اهواز
- بیمارستان بعثت همدان
- بیمارستان شفای کرمان
- بیمارستان الزهرا(س) زاهدان
- بیمارستان امام خمینی (ره) کرمانشاه
چرا ممکن است به عمل جراحی کاشت حلزون نیاز داشته باشم؟
اگر دچار کاهش شنوایی شدید هستید و به منظور برقراری ارتباط با دیگران به شدت به لبخوانی تکیه می کنید، پزشک و شنوایی سنج شما ممکن است کاشت حلزون را برای شما در نظر بگیرند. نامزدهای جراحی کاشت حلزون شامل افراد ذیل است:
- دچار کم شنوایی هستند و سمعک به آنها کمک قابل توجهی نمی کند
- در هر دو گوش اندکی شنوایی داشته باشید اما شنوایی گوش ها وضوح کمی داشته باشند
- حتی در هنگام استفاده از سمعک، نیمی یا بیشتر کلمات گفتاری را بدون لب خوانی متوجه نشوید
- با وجود پوشیدن سمعک، به شدت به لب خوانی تکیه کنید
در موارد کاهش شنوایی متوسط، از کاشت حلزون با نوعی شیوۀ خاص (partially inserted) برای حفظ شنوایی استفاده می شود تا بتوان از سمعک و کاشت حلزون به طور همزمان در یک گوش استفاده کرد. در موارد شدیدتر کاهش شنوایی، کاشت حلزون به صورت (fully inserted) برای دستیابی به مزایای شنوایی الکتریکی مورد نیاز است.
میزان اثربخشی کاشت حلزون در افراد مختلف متفاوت است. اکثر افراد طی چند روز پس از روشن شدن کاشت حلزون گوش خود، یعنی حدود چهار تا شش هفته پس از جراحی، به رشد قابل توجهی در آگاهی از صداها اشاره می کنند. درک گفتار به تدریج بهبود می یابد، در بیشتر افراد در شش ماه اول بیشترین پیشرفت تجربه می شود. اندازه این پیشرفت بین افراد به طور قابل توجهی متفاوت است. با کمک های شنیداری پس از جراحی می توان به پیشرفت در درک گفتار کمک کرد.
آدرس و تلفن تماس:02156696094-09352202124
تهران.اسلامشهر.خیابان زرافشان.کوچه اول(احمدپورحسین)پلاک15.کاردرمانی اسلامشهر.گفتاردرمانی اسلامشهر.کلینیک توانبخشی یارا اسلامشهر.
منابع: NIDCD , Hopkinsmedicine