سکته مغزی زمانی رخ میدهد که رسیدن خون به مغز یا منقطع شده و یا کاهش یافته است. وقتی این اتفاق رخ میدهد، مغز اکسیژن یا مواد مغذی به اندازه کافی دریافت نمیکند و سلولهای مغز شروع به مردن میکنند. سکته مغزی گاهی به صورت ناقص یا خفیف و حتی در خواب اتفاق میافتد.
مطالعات مختلف نشان داده است که ریسک انواع سکته های مغزی با افزایش فشارخون سیستولیک و دیاستولیک افزایش می یابد و فشارخون بالا با ایجاد آترواسکلروز و با تمایل بیشتر به شرایین بزرگ و پره سربرال ، مهم ترین عامل تعیین کننده در خونریزی اینترا سربرال و انفارکتوس مغزی میباشد.بیمارانی که با علایم سکته مغزی از خواب بیدار می شوند، گروه بزرگی از بیماران سکته ای را شامل می شوند.
رابطه خُروپُف و سکته مغزی
از مشکلات شایع خواب میتوان به آپنه اشاره کرد که مهمترین علامت آن خُروپُف شبانه است، افراد اغلب خُروپُف را نشانه خواب میدانند، اما این علامت نشاندهنده تنگ شدن راه هوایی فرد است، خُروپُف در مردان نسبت به زنان شایعتر است به طوری که یک سوم تا یک چهارم آقایان از این عارضه رنج میبرند، خُروپُف در مردان بالای ۴۰ سال و آقایان دچار اضافه وزن و چاقی بیشتر دیده میشود.
خُروپُف نشان دهنده قطع تنفس فرد است بنابراین بر اندامهای حیاتی ما اثری نامطلوب میگذارد به طوری که خُروپُف احتمال سکته مغزی و ابتلا به فشار خون بالا را در اشخاص افزایش میدهد، خُروپُف همچنین قند خون را در افراد بالا میبرد یا درمان دیابت را مشکلتر میکند، افسردگی و اضطراب در مبتلایان به خُروپُف تشدید میشود، از سوی دیگر خواب آلودگی در این اشخاص افزایش پیدا میکند و خطر تصادفات مرگبار بیشتر میشود.
علائم سکته مغزی در خواب و بیداری
علائم سکته مغزی در خواب و بیداری مشابه است و اغلب بدون هشدار ظاهر میشوند. علل اصلی سکته مغزی عبارتند از:
- گیجی، از جمله مشکل با صحبت کردن و درک کردن
- سردرد، احتمالا با هوشیاری تغییر یافته و یا استفراغ
- بیحسی یا عدم توانایی حرکت دادن قسمتهایی از صورت، دست یا پا، به ویژه در یک طرف بدن
- مشکلات بینایی در یک یا هر دو چشم
- مشکل راه رفتن، از جمله سرگیجه و عدم هماهنگی
سکته میتواند منجر به مشکلات سلامتی درازمدت شود.بسته به اینکه سکته مغزی چقدر سریع تشخیص داده شده و درمان شده، فرد میتواند بعد از سکته مغزی، اختلالات موقت یا دائمی را تجربه کند. علاوه بر دوام مشکلات ذکر شده در بالا، افراد ممکن است موارد زیر را نیز تجربه کنند:
- مشکلات کنترل مثانه یا روده
- افسردگی
- درد در دستها و پاها که با حرکت و تغییرات دما بدتر میشود.
- فلج یا ضعف در یک یا هر دو طرف بدن
- مشکل کنترل یا بیان احساسات
علائم سکته مغزی متفاوت هستند و ممکن است شدتهای متفاوتی داشته باشند.
چه زمان باید به پزشک متخصص مغز و اعصاب مراجعه کرد؟
اگر متوجه هرگونه علائم سکته شده اید، حتی اگر عود و فروکش می کند یا کاملا از بین می رود، فورا تحت مراقبت های پزشکی قرار بگیرید.
سریع فکر کنید و اقدامات زیر را انجام دهید:
صورت
- از فرد بخواهید لبخند بزند.
- آیا یک طرف لب کج می شود؟
- یک طرف صورت دچار افتادگی میشود؟
دست ها
- از فرد بخواهید هر دو دست خود را بالا ببرد.
- آیا یک دست او پایین می افتد؟
- آیا نمی تواند یک دست خود را بالا ببرد؟
- در صورتی که شخص قصد دارد هر دو دست خود را بالا ببرد، آیا دستها به سمت پایین کشیده میشوند؟
گفتار
- از فرد بخواهید یک عبارت ساده را تکرار کند.
- آیا حرف زدن او همراه با لکنت یا غیرعادی است؟
- اگر فرد سعی میکند یک عبارت ساده را تکرار کند، سخنرانی او غیرعادی یا عجیب است؟
هر دقیقه اهمیت دارد
در صورتی که هر یک از این علائم مشاهده شوند، با اورژانس تماس بگیرید. صبر نکنید تا علائم متوقف شود. هر دقیقه اهمیت دارد. هرچه بیشتر درمان سکته به تاخیر بیفتد، احتمال آسیب مغزی و معلولیت بیشتر می شود. اگر همراه کسی هستید که به سکته مشکوک است، درحالی که منتظر کمک پزشکی هستید به دقت به علائم فرد توجه کنید.
آدرس و تلفن تماس:۰۲۱۵۶۶۹۶۰۹۴-۰۹۳۵۲۲۰۲۱۲۴
تهران.اسلامشهر.خیابان زرافشان.کوچه اول(احمدپورحسین)پلاک۱۵.کاردرمانی اسلامشهر.گفتاردرمانی اسلامشهر.کلینیک توانبخشی یارا اسلامشهر.
بسته توانبخشی یارادپارتمان توانبخشی جسمی و ذهنی یارا