لنز تماسی

ورود به دنیای لنزها لنز تماسی در این مطلب به معرفی انواع لنزهای تماسی می پردازیم.

لنزهای تماسی(Contact Lens) ، دیسک های پلاستیکی نازک و شفافی هستند که برای بهبود بینایی چشم استفاده می شوند. لنز تماسی روی لایه اشکی که قرنیه شما را پوشانده شناور است.م انند عینک، لنزهای تماسی مشکلات بینایی ناشی از عیوب انکساری را اصلاح می کنند. عیب انکساری هنگامی است که نور به درستی در چشم شکسته نشود (خم نشود یا متمرکز نشود) و این امر در نهایت منجر به تاری تصویر تشکیل شده روی شبکیه چشم شود.

لنزهای تماسی می توانند بینایی افراد مبتلا به این عیوب انکساری را بهبود بخشند:

  • نزدیک بینی
  • دوربینی
  • آستیگماتیسم
  • پیرچشمی (تغییراتی در دید نزدیک که به طور معمول با افزایش سن اتفاق می افتد)

لنزهای تماسی سخت:

رایج ترین نوع لنزهای تماسی سخت، لنزهای سخت با قابلیت نفوذپذیری به گاز (RGP) هستند. این لنزها معمولاً از پلاستیک همراه با مواد دیگر ساخته می شوند. این لنزها شکل و حالت خود را محکم نگه می دارند، با این وجود اجازه می دهند اکسیژن به سهولت از طریق لنز به چشم شما برود. در واقع اکسیژن قابلیت عبور از این لنزها را دارد.

لنزهای RGP به ویژه برای افراد مبتلا به آستیگماتیسم و ​​نوعی بیماری به نام قوز قرنیه بسیار مفید است. این امر به این دلیل است که در صورت انحنای قرنیه به طور ناهموار، این لنزها دید بسیاری واضح تری نسبت به لنزهای نرم را برای شما فراهم می نمایند. استفاده از لنزهای RGP در افرادی که آلرژی دارند یا لنزها در جشم آن ها تمایل بالایی به جذب رسوبات پروتئینی دارد، نسبت به لنزهای نرم ارجح است.

Low dose atropine and ortho-k: is it OK? - eyeonoptics
لنز تماسی

لنزهای تماسی نرم:

لنزهای تماسی نرم معمول ترین لنزهای تماسی هستند. سازگاری لنزهای نرم نسبت به لنزهای سخت راحت تر (rigid gas permeable) است. لنزهای تماسی نرم انواع مختلفی دارند مانند:

لنزهای روزانه: این لنزها  را وقتی بیدار هستید استفاده کرده و در انتهای روز وقتی می خواهید به تخت خواب بروید، دور می اندازید. این لنزها یکبار مصرف هستند، به این معنی که شما هر روز یک جفت لنز جدید را استفاده خواهید کرد  یا ممکن است لنزی را انتخاب کنید که بیشتر دوام داشته باشد و فقط یک بار در هفته، هر دو هفته یا هر ماه تعویض شود.

انواع لنز

بعضی از چشم پزشکان در صورتی که تنها گاهی اوقات از لنز استفاده می کنید لنز های یکبار مصرف روزانه را به شمل توصیه می کنند.

contact lens on finger

لنزهای با زمان مصرف گسترده: می توانید این لنز ها را حتی هنگام خواب استفاده کنید، اما حداقل هفته ای یک بار باید برای تمیز کردن آنها وقت بگذارید. تعداد کمی از چشم پزشکان این لنز ها را توصیه می کنند زیرا احتمال عفونت چشم در صورت استفاده از این لنزها افزایش خواهد یافت.

لنزهای تماسی یکبار مصرف: لنزهای تماسی یکبار مصرف لنزهای یکبار مصرفی هستند که در پایان هر روز برداشته و دور ریخته می شوند و صبح روز بعد یک جفت لنز جدید به چشم ها زده می شود.این نوع لنزهای تماسی روزانه به دلیل مزایای سلامتی و راحتی در بین پزشکان و مصرف کنندگان محبوبیت بیشتری پیدا کرده اند.

لنزهای تماسی توریک: این لنزها می توانند بینایی افراد مبتلا به آستیگماتیسم را اصلاح کنند، البته کارایی لنزهای تماسی سخت در اصلاح آستیگماتیسم بالاتر است. این لنزهای Toric می توانند برای مصرف روزانه یا زمان مصرف گسترده باشند. اما قیمت آنها اغلب بیشتر از انواع دیگر لنزهای تماسی نرم است.

8,608 Colored Contact Lenses Stock Photos, Pictures & Royalty-Free Images -  iStock
لنز رنگی

انواع لنزهای زیبایی

لنزهای تماسی رنگی: لنزهای تماسی اصلاح کننده بینایی می توانند رنگ چشم شما را تغییر دهند.

لنزهای تماسی تزئینی (آرایشی): این لنزها ظاهر چشم شما را تغییر می دهند اما بینایی را اصلاح نمی کنند. این لنزها، برای پنهان کردن برخی مشکلات چشمی از بدو تولد یا ناشی از جراحات استفاده می شوند. حتی اگر بینایی را تصحیح نکنند ، برای استفاده و تهیه لنز های تزئینی به نسخه پزشک نیاز دارید.

این موضوع به منظور جلوگیری از ابتلا به عفونت های خطرناک چشم است، باید با این لنزها مانند لنزهای درمانی رفتار کرد. به این معنا که تمیز کردن منظم و کامل آنها طبق دستورالعمل پزشک صورت گیرد.

نکته بسیار مهم: لنزهای تماسی تزئینی می توانند منجر به مشکلات جدی چشم شوند. چشمان شما بسیار مهم و بسیار ظریف هستند. اطمینان حاصل کنید که لنزهای تماسی شما از نظر پزشکی ایمن و مورد تایید مراجع معتبر پزشکی و درمانی هستند. لنزهای تماسی لوازم جانبی مد یا مواد آرایشی نیستند. آنها وسایل پزشکی هستند که نیاز به نسخه پزشک متخصص چشم دارند.

استفاده از لنزها بدون توصیه پزشک و مراجعه به او می تواند باعث بریدگی، زخم باز و عفونت های بالقوه در چشم شما شود. و در حالاتی حتی منجر به نابینایی شود در این شرایط علاوه بر تحمل درد شدید، ممکن است به جراحی (مانند پیوند قرنیه) نیز نیاز داشته باشید. در بعضی موارد، ممکن است کور شوید. پس حتما توجه لازم را به توصیه های پزشک صورت دهید و از استفاده خودسرانه و بدون نسخۀ پزشکی لنزهای تماسی جدا خودداری فرمائید.

Contact lenses for childhood myopia: MiSight vs Orthokeratology -
لنز اورتوکراتولوژی

انواع دیگر لنزهای تماسی:

لنزهای مناسب برای پیرچشمی: لنز های مناسب برای پیرچشمی برای اصلاح مشکلات بینایی طبیعی افراد پس از 40 سالگی (سنی که دیدن واضح و روشن اشیا نزدیک برای بسیاری از افراد مشکل تر می شود) طراحی شده است. گزینه های مختلفی برای این لنزهای اصلاحی وجود دارد.

لنزهای تماسی هیبریدی:

 این لنزها دارای یک مرکز صلب هستند که توسط یک حلقه بیرونی نرم احاطه شده است. این لنزها دید واضح یک لنز سخت را با راحتی یک لنز نرم ترکیب می کنند.

لنزهای باند:

این لنزها قرنیه شما را برای راحتی بعد از آسیب یا جراحی می پوشانند. این لنزها در التیام و بهبود زخم های قرنیه بسیار موثر هستند.

ارتوکراتولوژی:

 این لنزهای نوعی از لنزها سخت با قابلیت نفوذ در برابر گاز محسوب می شوند و هنگام خواب استفاده می شوند تا به طور موقت انحنای قرنیه را تغییر دهند. این باعث می شود تا شما پس از برخواستن از خواب دید واضحی داشته باشید.

پوشش های لنز های تماسی:

این روش درمانی باعث لغزندگی و مقاومت لنز در برابر باکتری های چسبیده به آن می شود. این پوشش را می توان روی لنزهای تماسی  با قابلیت نفوذ پذیری به گاز و لنزهای نرم قرار داد.

لنزهای تماسی چند کانونی (یا مولتی فوکال):

 این لنزها در انواع مختلفی موجود هستند و می توانند بینایی ، دور بینی و پیرچشمی را به طور همزمان اصلاح کنند.

آدرس و تلفن تماس:02156696094-09352202124

تهران.اسلامشهر.خیابان زرافشان.کوچه اول(احمدپورحسین)پلاک15.کاردرمانی اسلامشهر.گفتاردرمانی اسلامشهر.کلینیک توانبخشی یارا اسلامشهر.

منبع: آکادمی چشم پزشکی آمریکا ، MayoClininc

نوشته قبلی

فیزیوتراپی چیست؟

نوشته بعدی

معرفی بیماری های چشمی

دیدگاهتان را بنویسید